Dismiss Notice
60,000 passwords have been reset on July 8, 2019. If you cannot login, read this.

Blizzard's Bugged Resources

Discussion in 'Modeling & Animation' started by Ujimasa Hojo, Jul 12, 2013.

  1. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    Gryphon Rider has a high quality 512x512 fully team colored unused texture within MPQ archive. The normal texture (currently used by Gryphon Rider) is 256x256 and has some parts of alpha removed.

    I have modified Gryphon Rider to use high quality unused texture and added back team colored material previously removed.

    Comparison:
    Default
    [​IMG]

    Fixed
    [​IMG]
     

    Attached Files:

  2. Edge45

    Edge45

    Joined:
    May 15, 2013
    Messages:
    2,568
    Resources:
    27
    Models:
    8
    Icons:
    17
    Template:
    2
    Resources:
    27
    Wow, you guys have sharp eyes
     
  3. Dr Super Good

    Dr Super Good

    Spell Reviewer

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Messages:
    26,128
    Resources:
    3
    Maps:
    1
    Spells:
    2
    Resources:
    3
    Outside of the dwarves' trousers and shirt being team coloured, I cannot really notice a difference. And this is zoomed in as well (usually much smaller on screen) This is probably why they reduced the texture size since the GPU memory savings out weighed any graphic quality benefit at the time (GPUs have very little memory back then).

    I am not even sure if all the added team colour improves the model. The wings are quite clear as it is although I guess some on the soldier is also good since it would conform more with other units (soldiers wearing colour of player).
     
  4. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    The unused texture was 512x512 and a lot cleaner than the compressed default, it also had team coloring. You won't notice it much by viewing above, but the wings should be a lot smoother and cleaner.

    PS: There are no trousers or shirt, the back is his skin with team colored tatoo and his bracelets are team colored. Did you even download the model and viewed it in Magos Model Editor?
     
  5. Dr Super Good

    Dr Super Good

    Spell Reviewer

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Messages:
    26,128
    Resources:
    3
    Maps:
    1
    Spells:
    2
    Resources:
    3
    Which you would not (or barely) notice due to them being animated almost continuously. Sure it looks better but maybe they decided the extra saving of video memory was worth the loss in quality. GPUs had a lot less memory back then so texture size/number was a real problem.

    No I looked at the images you posted.
     
  6. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    It looks more noticeable than those crappy pictures in Model Editor or in-game. They could have made high quality setting use the high quality 512x512 textures, it is not justified that they left it out entirely.
     
  7. Dr Super Good

    Dr Super Good

    Spell Reviewer

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Messages:
    26,128
    Resources:
    3
    Maps:
    1
    Spells:
    2
    Resources:
    3
    Ok let us solve this.
    The texture is not unused. It is used by the Gryphon Rider Missile model. The missile model uses the hammer part of the texture. This is why the texture is bundled with the hammer missile as it was intended for the hammer missile.

    The error was that they did not re-wrap the hammer missile to use a lower resolution texture containing just the high resolution hammer part. Instead they included the high resolution version of the Gryphon Rider texture and only used the hammer part of it.

    The Gryphon Rider is not the problem and does use the correct texture (the finished one intended for him). The bug is that the Gryphon Rider Missile either did not recycle his texture or use a high resolution extract of the hammer.

    I am investigating further into this. For example what about StarCraft II version of him? I will post my findings.
     
  8. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    Well technically it is used by the hammer but why would they put high quality unoptimized texture for such a small thing? Anyway, I just made Gryphon Rider use a higher quality texture, that's it.

    I don't think SC2 has anything to do with this.
     
  9. Dr Super Good

    Dr Super Good

    Spell Reviewer

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Messages:
    26,128
    Resources:
    3
    Maps:
    1
    Spells:
    2
    Resources:
    3
    It does because they have the same Gryphon Rider model there as well. Would be interesting to know if this error is present there as well, or if they fixed it.

    Unlike WC3 where textures were generally bundled with their models making cross-linking textures sometimes painful, SC2 throws all textures into a single folder.

    Ok so far...
    The actual Gryphon Rider texture is 256*256 (GryphonRider.blp).
    The RoC Gryphon Rider texture was overwritten by TFT. Both RoC and TFT versions of the texture are pixel identical. This means that technically the texture is included twice in the WC3 install (a waste of space).
    The Gryphon Rider Missile uses a 512*512 version of the Gryphon Rider texture (Griffon.blp).
    Analysis of the 512*512 Gryphon Rider texture with respect to the 256*256 version shows nothing more than down sampling and compression artefacts meaning that the 512*512 is likely the original painted texture.
    SC2 includes both 256*256 Gryphon Rider (war3_gryphonrider.dds) texture and 512*512 Gryphon Rider Missile (war3_griffon.dds) texture complete with correct normal maps.
    In SC2 the Gryphon Rider model and portrait use the 256*256 texture. One should be able to use texture overrides to replace this with the 512*512 hopefully.
    In SC2 the Gryphon Rider Weapon model uses the 512*512 texture.

    Conclusion? Blizzard is quite lazy I guess...
     
  10. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    Yes Blizzard is lazy, this whole thread proves that. The fact that they failed to fix missing texture part from Main Menu of RoC shows that War3 was a rushed product by itself.
     
  11. loktar

    loktar

    Model Reviewer

    Joined:
    Nov 2, 2004
    Messages:
    1,547
    Resources:
    49
    Models:
    22
    Icons:
    20
    Packs:
    1
    Tools:
    3
    Spells:
    2
    Tutorials:
    1
    Resources:
    49
    No one ever noticed this before?
    [​IMG]

    It's wrapped on the face :p
     

    Attached Files:

  12. istvan921

    istvan921

    Joined:
    Aug 26, 2011
    Messages:
    444
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    This is a good one i never noticed it
     
  13. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    Wow.. Warcraft 3 models are really unpolished.. how did they even miss that?
     
  14. loktar

    loktar

    Model Reviewer

    Joined:
    Nov 2, 2004
    Messages:
    1,547
    Resources:
    49
    Models:
    22
    Icons:
    20
    Packs:
    1
    Tools:
    3
    Spells:
    2
    Tutorials:
    1
    Resources:
    49
    well to be fair, the fact that almost no one noticed it means it's not that big a deal :p
     
  15. Raider Neoh

    Raider Neoh

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    337
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    If I may ask, what's the path for the hidden Haunted Gold Mine?
     
  16. Dr Super Good

    Dr Super Good

    Spell Reviewer

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Messages:
    26,128
    Resources:
    3
    Maps:
    1
    Spells:
    2
    Resources:
    3
    Cryptlord when selected has a free-floating all direction point light always positioned at 0,0 on the map. This only applies when selected meaning that it is likely part of the portrait that is leaking out into the game world in some nonsense way.
     
  17. A Void

    A Void

    Joined:
    Mar 29, 2011
    Messages:
    2,482
    Resources:
    10
    Models:
    2
    Spells:
    1
    Tutorials:
    7
    Resources:
    10
    I noticed that Jaina also has this. I checked the model and it is linked to portrait of Jaina.
     
  18. Warseeker

    Warseeker

    Joined:
    Feb 18, 2014
    Messages:
    3,105
    Resources:
    2
    Maps:
    2
    Resources:
    2
    Portrait or Model?
     
  19. JesusHipster

    JesusHipster

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    2,032
    Resources:
    55
    Models:
    48
    Icons:
    7
    Resources:
    55
    That's pretty ridiculous. I had a good laugh. Never realy noticed it, but this is funny.
     
  20. Raider Neoh

    Raider Neoh

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    337
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    Icon, I mean