1. Are you planning to upload your awesome tool to Hive? Please review the rules here.
    July 9, 2018: The rules for the Tool Section have been revised. Please be sure to read the revisions.
    Dismiss Notice
  2. Updated Resource Submission Rules: All model & skin resource submissions must now include an in-game screenshot. This is to help speed up the moderation process and to show how the model and/or texture looks like from the in-game camera.
    Dismiss Notice
  3. DID YOU KNOW - That you can unlock new rank icons by posting on the forums or winning contests? Click here to customize your rank or read our User Rank Policy to see a list of ranks that you can unlock. Have you won a contest and still havn't received your rank award? Then please contact the administration.
    Dismiss Notice
  4. We have recently started the 16th edition of the Mini Mapping Contest. The theme is mini RPG. Do check it out and have fun.
    Dismiss Notice
  5. Dismiss Notice
  6. The Highway to Hell has been laid open. Come along and participate in the 5th Special Effect Contest.
    Dismiss Notice
  7. Check out the Staff job openings thread.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice
60,000 passwords have been reset on July 8, 2019. If you cannot login, read this.

War3 Model Editor

Submitted by Magos
This bundle is marked as approved. It works and satisfies the submission rules.
This Model Editor is not made by me, but is made by Magos.

War3 Model Editor is as the name suggests a Model Viewer and a Model Editor dedicated to Warcraft 3. It supports both loading and saving of .mdl and .mdx model formats which are used in Warcraft 3. It also supports .bmp, .tga, .png, .jpg, .jpeg, .pcx and .blp texture formats.

There is a buildt-in MPQ Browser that allows you to browse any MPQ archive, which also includes Warcraft 3 map files (.w3m and .w3x). The MPQ Browser has been optimized for speed and is very fast to load and use. The Browser is customizable so you can add/remove your own icons and filters.

Features
Features

* Model Viewer
* Model Editor
* Geoset Importing/Exporting
* Can save/load the model formats *.mdl and *.mdx
* Can save/load the texture formats .bmp, .tga, .png, .jpg, .jpeg, .pcx and .blp
* Can import other model formats (importers stored in DLLs)
* Ability to convert between the model formats
* Ability to convert between the texture formats
* MPQ Browser (very fast loading)
* Support for custom listfiles
* Support for custom MPQ filters & icons

Extras

* Loading Screen Creator
* A tool to create colored text for Warcraft 3

Supported Importers

* md2 (Quake 2)
* ms3d (Milkshape)


{UPDATE}
Hey people, it's Rui. I have updated the tool to v1.07 and added some keywords for searching. Enjoy!

Keywords:
warcraft, 3, III, magos, editor, model, war3, wc3
Contents

War3 Model Editor (Binary)

Reviews
Moderator
PurplePoot: Approved for extreme usefulness, whether as a mapper or a modeler.
  1. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    So...I tried editing some models...but whenever they come up, they're literally pitch black. Any idea as to why they come up like that? And if so, what do you recommend I do?
     
  2. Clanzion

    Clanzion

    Joined:
    Jul 4, 2016
    Messages:
    406
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    You need to put the mpq files in the same folder as the program. Then they should show up.
     
  3. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    Thanks! I'll give that a shot.
     
  4. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    I forgot to ask, where specifically in the folder do I place them? Data? Or no? o_O
     
  5. Kyrbi0

    Kyrbi0

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Messages:
    7,933
    Resources:
    1
    Models:
    1
    Resources:
    1
    Right next to the .exe, IIRC
     
  6. Kuhneghetz

    Kuhneghetz

    Joined:
    Jul 27, 2004
    Messages:
    3,591
    Resources:
    230
    Models:
    119
    Icons:
    99
    Packs:
    3
    Skins:
    7
    Maps:
    1
    Template:
    1
    Resources:
    230
    I tried moyack's solution (placing the MPQ files in the Magos Model Editor folder) and the ingame textures were still black in the editor.
    However, it works fine when I placed the MPQ files in same folder as the Warcraft III.exe.
     
  7. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    I heard about that too, but there's yet another conundrum I have right there...
    I dunno where the War3.mpq or War3x.mpq files are. I know I didn't delete them when I first got the game, and I even went and redownloaded the game to see if it would pop up.
     
  8. Clanzion

    Clanzion

    Joined:
    Jul 4, 2016
    Messages:
    406
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    If you have the latest and did not backup a previous version, then you probably no longer have those mpqs. You are going need to install a older version to retrieve them.
     
  9. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    I figured as much; I read that off of many other forums regarding the problem I had.
    Where would I go to do such a thing, and which version should I go with? Does Blizzard have previous versions?
     
  10. moyackx

    moyackx

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    796
    Resources:
    7
    Maps:
    4
    Spells:
    2
    Tutorials:
    1
    Resources:
    7
    Hmm, I did that solution for the patch 1.29.X, I'll do a check for this issue.
     
  11. Clanzion

    Clanzion

    Joined:
    Jul 4, 2016
    Messages:
    406
    Resources:
    0
    Resources:
    0
  12. pyf

    pyf

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    2,429
    Resources:
    2
    Tutorials:
    2
    Resources:
    2
    [Need Help] Back to 1.29

    ♫ Yo, ho, ho, and a bottle of rum!
    :pir:
     
  13. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    Thanks! If I got any further questions, I'll come here. :D
     
  14. Chaudown450

    Chaudown450

    Joined:
    Sep 6, 2018
    Messages:
    16
    Resources:
    0
    Resources:
    0
  15. NelsonLaJe

    NelsonLaJe

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Messages:
    679
    Resources:
    1
    Models:
    1
    Resources:
    1
    any updated for 1.30?
     
  16. Vareth

    Vareth

    Joined:
    Sep 15, 2018
    Messages:
    70
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    Thank you :D
     
  17. Astrella

    Astrella

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    152
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    It works without issue for me? Just gotta use cascview first to extract the models.
     
  18. Valandis

    Valandis

    Joined:
    Mar 2, 2019
    Messages:
    14
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    how do i remove the weapon of a model?
     
  19. Deolrin

    Deolrin

    Joined:
    Apr 18, 2008
    Messages:
    7,228
    Resources:
    57
    Models:
    48
    Icons:
    6
    Packs:
    2
    Tutorials:
    1
    Resources:
    57
    Not with this tool. :)
     
  20. Veritas 117

    Veritas 117

    Joined:
    Nov 17, 2010
    Messages:
    1,174
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    You can select all of the points on the weapon model and set scaling to 0. It can be tricky to grab all the points without grabbing ones from the rest of the model though. The easiest way is to use another tool that allows you to select an entire geoset