• Are you planning to upload your awesome tool to Hive? Please review the rules here.
    July 9, 2018: The rules for the Tool Section have been revised. Please be sure to read the revisions.

Wc3 Universal Calculator & Colorizer v5.3.2

This bundle is marked as approved. It works and satisfies the submission rules.
Tool CapabilitiesDescription
Text ColorizerText editor like Microsoft WordPad which generates colored text to text with Warcraft III, StarCraft II, vBulletin or HTML color codes. Looks like in-game tooltip (Wc3 tooltips' borders and Wc3 font)
Supports solid coloring, 2-color gradients (From color 1 to color 2, and from color 1 to color 2 to color 1) and striped (zebra) coloring.
Has custom color choosing resizable (large color field) dialog, which has customizable unlimited color palette and can pick color from screen.
Hero XPCalculates XP required for specified level range.
Registry fixerRegisters most Wc3 file extensions, even those that aren't registered by default! (w3m, w3x, w3n, wai, w3g, w3z, w3v, w3p, w3o, w3u, w3t, w3b, w3d, w3a, w3h, w3q)
Can change game resolution to your screen's. Useful for those who have wide or very large screen.
Also enables Local Files, which should be enabled for some RPGs which write save-codes to files.
Dice -> DamageCalculates damage (minimum and maximum) from "Damage Base", "Number of Dice" and "Sides per Dice"
Damage per SecondCalculates damage per second (DPS) and damage from "Damage Base", "Number of Dice", "Sides per Die", "Cooldown Time" or "Minimum Damage", "Maximum Damage", "Cooldown Time".
Armor -> Damage ReductionCalculates how given armor amount reduces damage.
Calculates percentage and fractional value.
Damage Reduction -> ArmorCalculates what armor amount should be that damage reduction will be as specified.
Armor -> Damage TakenCalculates what damage will receive unit with given armor from unit with given damage.
[TD] Damage -> Dice [/TD][td]Calculates all possible variants of "Damage Base", "Number of Dice" and "Sides per Dice" for given damage (minimum and maximum) for units and heroes (for heroes takes in account their primary attribute and level, calculates hero damage bonus).[/td][/tr]


Version 5.3.2 (05.05.2019)
- Returned accidentaly removed colorizer buttons
- Now when copying/pasting text into colorizer you no longer see cursor running through all text (however now it flickers)

Version 5.3.1 (03.05.2019)
- Recompiled and adapted to Windows 10 (required now .NET framework 4.6)
- Fixed "Check for Updates" functionality (will start working after submission on hiveworkshop.com is approved)
- Warcraft font now is placed in temp system folder - tool does not require admin rights for main functionality
- Fixed some crashes
- Now does not use binary compression so there should't be antivirus false positive alarms

Version 5.3
- Added Registry Fixer (Registers most Wc3 file extensions, changes Wc3 resolution to your screen's and enables Local Files)
- Added Serious Sam FE/SE color codes to Text Colorizer

Version 5.2
- Now in "Text Colorizer" color codes are automatically parsed when text is pasted from clipboard
- Now in "Text Colorizer" when copying text to clipboard color codes are automatically generated
- Added "Hero XP" calculator which calculates how many XP needed to gain specified level

Version 5.1.4
- Reduced program's filesize

Version 5.1.3
- Added button "Check for Updates"

Version 5.1.2
- Improved "Damage Base", "Number of Dice" and "Sides per Dice" calculation

Version 5.1.1
- Made Text Colorizer more similar to in-game tooltips (Wc3 tooltips' borders and Wc3 font)
- Now in new color dialog color palette automatically resizes

Version 5.1
- Added capability to apply color codes in Text Colorizer
- Added new color dialog in Text Colorizer
- Renamed from "Wc3 Universal Calculator" to "Wc3 Universal Calculator & Colorizer" because new name fully represents tool's capabilities

Version 5.0.2
- Added "Damage taken" field in "Armor <-> Damage Reduction" tab
- Fixed typo in StarCraft II color codes in Text Colorizer

Version 5.0.1
- Added StarCraft II color codes to Text Colorizer

Version 5.0
- Completely redone calculator's interface (Damage -> Dice, Dice -> Damage, Damage -> DPS, Dice -> DPS calculators combined together; Armor -> Damage Reduction, Damage Reduction -> Armor combined together)
- Temporary removed new color dialog in Text Colorizer because it didn't generate all possible colors
- Temporary removed search for user-typed color-codes
- Added option for selecting code types in Text Colorizer (Warcraft III, vBulletin, Html)
- Changed hotkeys in Text Colorizer
- Added "Colorize with Color 2", "Colorize with Tooltips' color", "Colorize with white", "Colorize with red", "Colorize with green" buttons in Text Colorizer
- Now Text Colorizer generates text with codes directly to Clipboard
- Changed a bit Variants dialog
- Now doesn't calculates exact values (For example 7/13, 5/3, etc) because useless

Version 4.6
- "Generate text" button in text colorizer moved down
- New color selection dialog in text colorizer
- DPS calculator moved to new tab
- DPS calculator can show dps for several units in one time for easier comparison
- Added "Clear text" button to text colorizer
- Window's transpercy code has been improved (may not work for Windows Vista and Windows 7)

Version 4.5.1
- Window's default width increased for compatibility with Windows Vista (In other case "Generate Text" button in Text Colorizer isn't visible)
- Window's transpercy code has been changed for compatibility with Windows 7 (In other case window was always transparent)

Version 4.5
- Now in tooltips for "Color 1" and Color 2" buttons are showing color codes
- Color code of color of buttons "Color 1" and Color 2" can be copied by right-click
- After clicking "Generate Text" button tool searches for user-typed Warcraft III codes and if found, asks for deleting them

Version 4.4
- Renamed from "Wc3 Number of Dice Calculator" to "Wc3 Universal Calculator" because of several capabilities
- Added "Gradient 2" function (gradient from color 1 to color 2 and back to color 1) to text colorizer
- Added reset button (colours all text with white color) to text colorizer
- Added tooltips in text colorizer
- More compact toolbar in text colorizer
- More compact window

Version 4.3
- Improved text colorizer (Changed toolbar, added context menu with copy/paste functions)
- Small bugfixes

Version 4.2
- Added DPS (damage per second) calculator
- Added text colorizer with preview

Version 4.1
- Added "Armor to Damage Reduction" calculator
- Added "Damage Reduction to Armor" calculator
- Tool now saves what you typed into fields and loads next time you run it

Version 4.0
- Tool now is written in VB.NET language and requires .NET Framework 3.5
- Added Dice to Damage calculator
- Added "sticky" window option (window sticks to edges of screen when moved close)
- Now supports minimum damage greater than maximum
- Bugs with decimals fixed

Version 3.0
- Added hero damage calculator

Version 2.2
- Added option window, which allows to you decrease count of variants
- Number of variant is now after word "Variant"

Version 2.1
- Fixed bug with window transparency

Version 2.0
- Now tool generates several variants of base, number of dice and sides per die
- Added window transparency when mouse leaves window

Version 1.0 (10.06.2010)
- Starting version


Comments, suggestions and ideas please!

Program requires .NET Framework 4.6!!!


You can download it here.
Contents

Wc3 Universal Calculator & Colorizer 5.3.2.exe (Binary)

Reviews
27th July 2012 Magtheridon96: This thing rocks. It's like a Universal Warcraft III Tool for both players and modders :D Highly Recommended! Well done.
Ralle
Google reports this as malware. If you can update it, it'd be great.
eejin
Is no longer reported as malware and works properly.

Moderator

M

Moderator

27th July 2012
Magtheridon96:

This thing rocks. It's like a Universal Warcraft III Tool for both players and modders :D
Highly Recommended! Well done.
 
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
Spam 9s on max dmg and you get an error :D
And also you know that there are many ways to get Min 1000 and Max 1000 rite? Input that and you get a MEGA lag. But thats not all! On 968 Variant, the Sides per Die is missing!
And it gets even better! input Min 10000 and Max 10000 and you get a lag that lasts over 2 minutes! How great is that!
Not enough? Then try 100000 into both of them! The reward you will get after waiting over 5 minutes is... AN ERROR WINDOW! But sadly the tool window doesnt close...
 
Last edited:
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
Spam 9s on max dmg and you get an error :D
And also you know that there are many ways to get Min 1000 and Max 1000 rite? Input that and you get a MEGA lag. But thats not all! On 968 Variant, the Sides per Die is missing!
And it gets even better! input Min 10000 and Max 10000 and you get a lag that lasts over 2 minutes! How great is that!
Not enough? Then try 100000 into both of them! The reward you will get after waiting over 5 minutes is... AN ERROR WINDOW! But sadly the tool window doesnt close...

Thanks! +Rep for finding this lag. I'm thinking now how to fix that.
Will be good if there will shown count of possible variants, and option for showing all/some variants?
 
Last edited:
Level 13
Joined
Aug 31, 2009
Messages
741
http://wc3onlinetools.wc.funpic.de/damage_calculator/
Is also pretty much the same thing, but on the internet. Although pop-up adds constantly nagg you lol. The variants on this is what separates both of them apart.
Yes, like you say..
This one only gives one way of giving the damage. For example, if I want 100 - 150 damage, it will always give 99 base + 1d51s. But that gives a totally random distribution of damage. If you want the damage to more often land in the middle of the 2 values, something like 75 + 25d3s would be better. This'd give a damage range exactly the same as before, but the middle numbers (i.e. the 120-130 area) would be more likely.

And it's nice to see that this version being reviewed here gives many alternative methods to create it. A nice little gadget you've got here, and I think it deserves some credit.
 
Level 3
Joined
Oct 10, 2008
Messages
20
This is actually very useful, in my opinion, because i can use it to make my units damage more realistic, instead of them dealing for example 15-15 dmg i can use this to make them deal like 14-17 dmg, etc. I give it a 5/5, it serves it's purpose.
 
Level 12
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,121
By reading the comments , I am assuming that this will be very good. It could be very useful, seing as it shows yuo examples. I never really messed around with the dice that much. This will be very fun.
 
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
Input any big number into BOTH Min and Max and you get lag! Bigger is better (terms of lag).
 
Level 12
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,121
Input any big number into BOTH Min and Max and you get lag! Bigger is better (terms of lag).

The same thing would happen in the wc3 engine aswell, so why the hell are you doing it? After that many dice it would almost serve the same purpose as just having a bigger base and smaller dice.
Yes it should be fixed, simply by putting in either a warning or just a comparison check.
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
Awesome and really, really useful!:thumbs_up: 5/5 +rep

EDIT: Anyways, you could add a hero option. If it is checked then we can fill strenght/intelligence/agility as main stat and the quantity because these improve the damage of the hero.

Thanks for idea! I'll add similar option in next version.

EDIT: Updated. Added hero damage calculator.
 
Last edited:
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
I downloaded the new version with the hero calculator but it doesn't work. Here is the error: Component 'tabctl32.ocx' or one of it's dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid. I have win 7 x64.

Version 3.0 uses additional component which has to be by default in windows xp (I think). But you don't have it. I'll upload it with the tool soon.

EDIT: Uploaded.
 
Last edited:
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
Transparent when mouse leaves not working anymore!
Oh and decimals for Hero option doesnt work either.
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
Transparent when mouse leaves not working anymore!
Oh and decimals for Hero option doesnt work either.

For me transparency works. It don't work in option window.

And specify please, where exactly decimals doesn't work.
They have to work in "Primary Attribute per level" and in "Attack Bonus"
And was there an error message? What was written in it?
 
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
Transparent window even when the mouse is on the window...

The decimals dont work for both sections for "Hero". There was no error message except the one where they said the hero attack bonus was too high :p
I assume they took the decimals as nothing, making 2.1 into 21

EDIT:
Oh you should also readd the ability to get, for example, 2 to 1 damage, thus dealing no damage at all but instead applies any skills, like slow poison, the attacking unit has.
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
Transparent window even when the mouse is on the window...

The decimals dont work for both sections for "Hero". There was no error message except the one where they said the hero attack bonus was too high :p
I assume they took the decimals as nothing, making 2.1 into 21

EDIT:
Oh you should also readd the ability to get, for example, 2 to 1 damage, thus dealing no damage at all but instead applies any skills, like slow poison, the attacking unit has.

New version come out. Theese problems should be fixed.
 
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
You shouldnt have removed that "super big number of combinations" error, because some people are foolish enough to try that, especially those who read this.
Try not to change anything else in the meantime, since updating interface and scripting system may cause new/old bugs.
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
You shouldnt have removed that "super big number of combinations" error, because some people are foolish enough to try that, especially those who read this.
Try not to change anything else in the meantime, since updating interface and scripting system may cause new/old bugs.

Oh, I forgot to add a warning message when was converting code to .NET. It will be in next version.
What do you think about new functions of my tool?

In next version also I will add text colorizer and DPS calculator

I think this tools needs to be renamed because it has more features than tells its name. Do you agree with me?
 
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
Great. All the bugs I could find last time were fixed. But the text colorizer keeps giving me the same result: |cFFFFFFFF[entered text]|r
Either thats a bug or I dont know how to use it which, in either case, must be fixed
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
Great. All the bugs I could find last time were fixed. But the text colorizer keeps giving me the same result: |cFFFFFFFF[entered text]|r
Either thats a bug or I dont know how to use it which, in either case, must be fixed

How to use text colorizer:
  1. Type your text
  2. Select part of text you want to colorize
  3. Click first button in the first group of buttons and choose color
  4. Click any button in the second group of buttons
  5. Click "Generate text" button

Hope it helps.

EDIT: Tool updated and renamed
I forget to write in changelog that Text Colorizer now supports multiline text.
 
Last edited:
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
I didnt know how to use the text colorizer before, and that was the problem :p
So far, theres not much to improve on, since almsot everything is in here, except the feature of the old colorizer which allows you to see the color codes.

Have you even read this?
 
Last edited:
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
I didnt know how to use the text colorizer before, and that was the problem :p
So far, theres not much to improve on, since almsot everything is in here, except the feature of the old colorizer which allows you to see the color codes.

Have you even read this?

Yes, I have.
Tool updated.
Color code is showing in "Color 1" and "Color 2" buttons' tooltips and it can be copied by right-click.
 
Last edited:
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
What I kinda meant was previewing what the final result's color codes, like for example if you typed in "Hello", it will display |cFF654321Hello|r for solid colors and maybe |cFF654321H|cFF123456e|cFF654321l|cFF123456l|cFF654321o|r for sequence or something like that.
Just a suggestion if you are good enough. Take on the challenge?

Edit: For those of you who are clueless about what challenge I am talking about, its daring D.O.G. to try and go on with my suggestion, and you know what I mean, D.O.G.
 
Last edited:
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
What I kinda meant was previewing what the final result's color codes, like for example if you typed in "Hello", it will display |cFF654321Hello|r for solid colors and maybe |cFF654321H|cFF123456e|cFF654321l|cFF123456l|cFF654321o|r for sequence or something like that.
Just a suggestion if you are good enough. Take on the challenge?

Edit: For those of you who are clueless about what challenge I am talking about, its daring D.O.G. to try and go on with my suggestion, and you know what I mean, D.O.G.

Emm.. I know English not very good. But I something understood. If you want to see text with color codes like you typed above, click "Generate Text" button.
And tool already shows |cFF00FFFFHello!|r for solid colors and |cFF00FFFFH|r|cFF33CCFFe|r|cFF6699FFl|r|cFF9966FFl|r|cFFCC33FFo|r|cFFFF00FF!|r for gradient as you can see in screenshot and try on your own.
 
Last edited:
Level 6
Joined
Oct 21, 2009
Messages
298
The button isnt there...

EDIT: OIC! The window was too small so the button didnt appear. False alarm! Make the width of the window abit longer by default.
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
The button isnt there...

EDIT: OIC! The window was too small so the button didnt appear. False alarm! Make the width of the window abit longer by default.

By default size of window is that all things are visible, but I think becase you have Vista you don't see all things.
Can you please send me screenshot?

And you can resize window.
 
Level 4
Joined
Aug 13, 2006
Messages
47
Awesome tool. I do have a problem, though.
The window is constantly transparent. I tried unchecking "transparent when mouse leaves" but that didn't solve the problem.
It's also transparent with my mouse over it. Anything else I can try?
Or is it a windows 7 thing?
 
Level 18
Joined
Oct 20, 2007
Messages
353
whoops.png

The above is the default size. Once I extend the width JUST a pixel, I can see it.

Thanks for screenshot! I know why it happened for you. Window's borders in Vista are bigger than in XP. In next version I'll increse window's width by 1 pixel.

Awesome tool. I do have a problem, though.
The window is constantly transparent. I tried unchecking "transparent when mouse leaves" but that didn't solve the problem.
It's also transparent with my mouse over it. Anything else I can try?
Or is it a windows 7 thing?

Thank you! I don't know, maybe yes, because of Windows 7. Mouse leave events use some APIs, which maybe work only for XP and Vista.
In next version I'll try to do not use API. And we'll see why it didn't work.

EDIT: Tool updated.
 
Last edited:
Top