1. Updated Resource Submission Rules: All model & skin resource submissions must now include an in-game screenshot. This is to help speed up the moderation process and to show how the model and/or texture looks like from the in-game camera.
    Dismiss Notice
  2. DID YOU KNOW - That you can unlock new rank icons by posting on the forums or winning contests? Click here to customize your rank or read our User Rank Policy to see a list of ranks that you can unlock. Have you won a contest and still havn't received your rank award? Then please contact the administration.
    Dismiss Notice
  3. We have recently started the 16th edition of the Mini Mapping Contest. The theme is mini RPG. Do check it out and have fun.
    Dismiss Notice
  4. Choose your ride to damnation in the 5th Special Effect Contest Poll.
    Dismiss Notice
  5. The winners of the 13th Techtree Contest have been announced!
    Dismiss Notice
  6. Vote for the best entries in the 13th Music Contest Poll.
    Dismiss Notice
  7. Check out the Staff job openings thread.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice
60,000 passwords have been reset on July 8, 2019. If you cannot login, read this.

Text Font

Discussion in 'World Editor Help Zone' started by MonkIE cReW, Nov 13, 2009.

  1. MonkIE cReW

    MonkIE cReW

    Joined:
    Oct 12, 2007
    Messages:
    148
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    I was making a quest with dialog, and i want to give the text a different font, like one of those medieval type of font (those fancy letters u see in old bibles)

    any1 know how 2 do that?
    cuz im sick of the ordinary ... uh ... time new roman? (or watever that font is)
     
  2. Aesthetics

    Aesthetics

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    789
    Resources:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    1
    Maybe you have to import it... I'm not sure, but I've seen it in some maps, such as Tomb of Jarahcon. :)

    P.S. 105 posts with 1 rep? xD
     
  3. Airandius

    Airandius

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    1,238
    Resources:
    3
    Icons:
    1
    Maps:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    3
    You need JNGP

    Step 1: Download your custom font.

    Step 2: Extract it.

    Step 3: Import it in wc3 and remove the war3mapImported\

    Step 4: Go to game interface. Replace all the "Fonts\FRIZQT__.TTF" with the name of your font ending with .ttf.

    Step 5: Profit
     
  4. sadvisor

    sadvisor

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Messages:
    472
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    Yeah, I'm not sure if this category ("Fonts\") is still visible under "Game Interface".
     
  5. Airandius

    Airandius

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    1,238
    Resources:
    3
    Icons:
    1
    Maps:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    3
    It should be in JNGP (sadly not in the original, which is what I use as my main project is made in that editor. D:)
     
  6. Aesthetics

    Aesthetics

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    789
    Resources:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    1
    Cool, now even I learned how to do that! +REP

    P.S. You should make a tiny tutorial for this. :D
     
  7. Airandius

    Airandius

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    1,238
    Resources:
    3
    Icons:
    1
    Maps:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    3
    My google powah just brought me to 2 tutorials. So no need for new ones. :p
     
  8. TriggerHappy

    TriggerHappy

    Code Moderator

    Joined:
    Jun 23, 2007
    Messages:
    3,694
    Resources:
    22
    Spells:
    11
    Tutorials:
    2
    JASS:
    9
    Resources:
    22
    You need to have UMSWE enabled.

    Apparently custom fonts crash users using non-English Warcrafts. Though I can't confirm it.
     
  9. CBX Entertainment

    CBX Entertainment

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    271
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    there is a much more simple and far better way, concerning the filesize ;)

    as it has been done in toj..

    you import the font with a path you want (rhymes!) but i recommand you to remove the war3mapimported

    next step is you open the map with an mpq editor and extract the war3mapskin.txt

    then you open the txt file with notepad or anything and add a thing

    [CustomSkin]

    ChatFont=YOURFONT.ttf
    EscMenuTextFont=YOURFONT.ttf
    TextTagFont=YOURFONT.ttf
    InfoPanelTextFont=YOURFONT.ttf
    MessageFont=YOURFONT.ttf
    MasterFont=YOURFONT.ttf


    then open the map with the editor and import the war3mapskin.txt and remove the path from it

    save the map now and delete the war3mapskin.txt from the imports (or you wont be able to make any more changes to it via the editor ;))

    save again

    test it
     
  10. Airandius

    Airandius

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    1,238
    Resources:
    3
    Icons:
    1
    Maps:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    3
    Could you provide me that file? My pc can't use those mpq opening programs. And I'd rather use your method then using JNGP.:p
     
  11. sadvisor

    sadvisor

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Messages:
    472
    Resources:
    0
    Resources:
    0
    @ Airandius I would advise you to ignore that method if you're planning to modify data under Game Interface.
    But if you're not modifying anything from Game Interface too, use that guy's method.
     
  12. CBX Entertainment

    CBX Entertainment

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    271
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    solved ;)
    and im not just a guy, i made toj btw...

    uhm sure?
    http://www.hiveworkshop.com/forums/tools-560/mpq-editor-131707/ or http://www.hiveworkshop.com/forums/tools-560/winmpq-v1-64-a-62969/ usually work
    or are you using mac?

    i cant provide you with that file, because it would overwrite all changes you made in the custon skin....
    but you can look for your map at mapgnome.org; click on 'open as archive' and download the file(s) you need
     
  13. Airandius

    Airandius

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    1,238
    Resources:
    3
    Icons:
    1
    Maps:
    1
    Tutorials:
    1
    Resources:
    3
    So basically CBX's option will not work if I changed something under gameplay interface/constants?
    Or can I change anything, then change the font and it'll all be oke?

    Cause I really don't want JNGP. D:
     
  14. CBX Entertainment

    CBX Entertainment

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    271
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    it will work 100%
    if you do it step by step as i told already...


    and jnpg is not bad o_O so why not using it
     
  15. D4RK_G4ND4LF

    D4RK_G4ND4LF

    Joined:
    Feb 4, 2009
    Messages:
    1,196
    Resources:
    20
    Models:
    3
    Spells:
    15
    Tutorials:
    2
    Resources:
    20
    thanks tomb-of-jarahcon-dude for this cool information

    (unfortunately I am unable to use JNGP and some other dudes told me it was impossible to change the font so I am very happy to read this) :grin:

    but I got a problem with "removing the path"

    if I save the map after I set the path to "" it will say: "can't read file xyz.tff" properly" and it won't work

    after deleting it the font is gone, too

    reimporting the modified war3mapskin wont work either cause the WE crashes when trying to load saying this file is corrupted
    [edit: with the MPQ Editor]

    of cause I could just modify the game interface before adding the font but this method is kind of final

    note: there is no war3mapskin to export if you didn't make a cross at "use custom game interface" but any txt file with the name should work as well
     
    Last edited: Nov 19, 2009
  16. CBX Entertainment

    CBX Entertainment

    Joined:
    May 30, 2009
    Messages:
    271
    Resources:
    1
    Maps:
    1
    Resources:
    1
    well that removing the path means you should remove the war3mapimported
    not the whole thing..

    about 'reimporting the modified war3mapskin wont work either cause the WE crashes when trying to load saying this file is corrupted'
    well hm
    it worked for me, so maybe you have 'corrupted' the file, by adding that required text to the wrong position? not sure...
    try importing it with the mpq editor anyway :p
    some way must work